sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Vaihtariajan (melkein) ABC

Ihan jokaiselle kirjaimelle en keksinyt juttua, mutta tässäpä muutamia yleisiä havaintoja lähikuukausien ajalta aakkostetussa listassa:

A - Asuntola. Home, sweet home, väliaikaisesti, onneksi. Asuntola-asuminen on kätevää siinä mielessä, että se sijaitsee keskellä kampusta, eli luennot, kaverit, kuntosali ja kirjasto ovat lähellä. Välillä se taas on ärsyttävää ihan sen takia, että valtaosa muista asukeista on 17- ja 18-vuotiaita, ja asuvat ekaa kertaa omillaan (tai "omillaan", miten sen nyt ottaa). Kun äänieristys vielä on huono, niin oma rauha on vähän suhteellista. Korvatulpat on pop. 

B - Brock-sälä. Yliopiston kirjakaupasta saa lähestulkoon mitä tahansa Brock-painatuksella. Tunnustan ottaneeni osaa tähän ilmiöön, jokunen tavara löytyy miultakin. Erityisesti huppari on aika kiva :).

C - my Canadian "home", eli tukikohta Lontoossa, Saran ja Frankin luona. Nämä ihmiset on olleet minua kohtaa ihan suunnattoman mukavia ja anteliaita. Niisk. 

D - Deadlinet. Käsitettä ei pääse pakoon myöskään tällä puolella Atlanttia, pikemminkin päinvastoin. Tämän lukukauden aikana tulee palautettua 10 esseetä/kirjallista tehtävää ja tehtyä 6 esitelmää, 1 ryhmätyö ja 4 tenttiä. Yliopiston tehtävien palautussäädökset ovat aika tiukat, jokaisesta päivästä deadlinen jälkeen tulee myöhästymissakkoa proffasta riippuen, eli arvostana tippuu automaattisesti 5 - 10% ja tarpeeksi monta (yleensä 3-4) päivää myöhässä olevia töitä ei oteta vastaan. 

E - Elokuvakerho. Kivaa ja reilua yliopistolta. SSLA, eli yliopiston alumnit järjestää kolme leffanäytöstä per viikko; yhden torstai-iltana ja kaksi sunnuntaisin. Lysti maksaa 10 dollaria / vuosi tai 2 dollaria / leffa. Filmit näytetään kampuksella luentosalissa ja suurin osa elokuvista on aika uusia. Syksyn aikana olen nähnyt mm. Junon, Sex and the City -leffan, Wall-E:n ja Kung Fu Pandan. 

- Fire drills, eli paloharjoitukset ja -hälytykset. Niitä on ihan virallisestikin monta kertaa kuussa, ja lisäksi näyttäisi olevan ihmisiä, joiden mielestä on hulvattoman hauskaa laukaista palohälytin keskellä yötä, ja järjestää asuntolan asukkaille öisiä ulkoilumahdollisuuksia. Ja nimenomaan näin talvella, alkusyksystä kun oli mukavan lämmintä ei tainnut olla ainuttakaan palohälytystä keskellä yötä. 

G - Greyhound. Toinen Kanadassa tomivista bussiyhtiöistä, se toinen on Coach Canada. Molemmat ovat tulleet tutuiksi, sillä bussilla on edullisempaa matkustaa kuin junalla. Aiheeseen liittyy myös bussiasemat. Erityisesti Toronton linja-autoasema on outo. Se on samaa kokoluokkaa kuin esim. Savonlinnassa, vaikka liikennettä on enemmän, ja lisäksi asema on suljetussa tilassa. Se kyllä kohottaa kivasti pulssia, kun seisoo laiturilla odottamassa omaa linja-autoa, ja selän takana on yksi bussi lähes takin hupussa kiinni ja edestä menee samanaikaisesti toinen auto noin viidentoista senttimetrin etäisyydeltä. 

H - Hankalaksi on tehty täällä ainakin yksi asia - McKenzie Chow -nimisessä rakennuksessa liikkuminen. Sinne eksyvät lähestulkoon kaikki. Jos etsit huonetta jossa et ole aiemmin käynyt, perille pääsemiseen on syyta varata ylimääräiset kymmenen minuuttia. 


J - Joulu. Tuli, jos mahdollista, vielä aikaisemmin kuin Suomessa. Joulukoristeet ilmaantuivat kauppoihin 1.11 (eli heti kun Halloween oli ohi) ja joululaulut alkoivat soida kaupoissa muutama viikko myöhemmin. Kanadassa joulushow kuulemma alkaa vielä aikaisemmin kuin USAn puolella, sillä täällä kiitospäivä on lokakuussa, kun taas tuolla etelämmässä järjestys on halloween - kiitospäivä - joulu. 
K - Kohteliaisuus. Se on yksi niistä stereotypioista, joka mielestäni pitää paikaansa. Kanadalaiset ovat kohteliasta porukkaa. Hyvänä esimerkkinä on se, että ovia pidetään toisille auki. Välillä joku on jäänyt ovenpieleen odottamaan, vaikka itse olen useamman askeleen päässä. Se on kyllä aika kivaa. Samoin tervehdyksen kaava kulkee enimmäkseen mallia Hello, how are you - Good, how are you - Good, vaikka vaan näkisi tutun ohimennen käytävällä. Myös ruokalan tädit ja kaupan kassat odottaa pidemmän kaavan mukaista tervehdystä.  
Bubbling under: uudet kaverit, hirmu tärkeä osa vaihtoa ja kamera, myöskin osoittautunut tärkeäksi.

L - Luennot. Kurssien parasta antia varsinkin silloin, kun luennoitsija osaa asiansa. Käyn täällä neljää kurssia, joista kolmella on luennoitsija, jota on ilo kuunnella. Tämä on todetty kyllä jo Joensuussakin, mutta anglofoonit osaa.  

M - Matkustelu. Reissun parasta antia. Niagara Falls. Toronto. Ottawa. Montreal. New York. Quebec City. :D. Rockies jää nyt näkemättä, ehkä ensi kerralla.
 
O - Opiskelijakortti. Ei suositella hävitettävän, sillä se on ehkä oleellisin esine täällä. Toimii paitsi opiskelijakorttina, myös bussilippuna, kuntosalikorttina, avaimena, ruokalan maksukorttina, elokuvakerhon pääsylippuna ja eräänlaisena luottokorttina.
Bubbling under: Oravat. Niitä on täällä ihan hullun lailla. 

P - Postikortit. Ovat aiheuttaneet luvattoman paljon päänvaivaa. Tällä hetkellä olen löytänyt oikeasti kivoja maisemakortteja vain New Yorkista. Kanadan puolella tarjolla on joko a) iänikuisia Niagaran Putoukset -kortteja (myynnissä siis paitsi Niagara Fallssissa myös mm. Lontoossa (ON), Torontossa ja St. Catharinesissa) tai b) hutaisemalla otettuja valokuvia, joissa on kirkuvan värinen, Microsoft Wordin fonttivalikoimasta otetulla fontilla painettu kaupunkiteksti. Argh. 

Q - Quarters. 25:n sentin kolikot vievät paljon tilaa rahapussissa. Ovat silti myös hyödyllisiä, sillä niillä saa pesukoneen ja kuivausrummun liikkeelle.


R - Rannekkeet. Täällä tykätään merkitä ihmiset rannekkeilla. Orientaatioviikolla kaikilla asuntoloissa asuvilla piti olla rannekkeet, ja jokaisella asuntolalla oli oma värinsä (minun oli sininen). Nyt ranneketta saa kantaa salilla ja jumpissa, sekä vieraillessaan kavereiden asuntoloissa jos meinaa viipyä myöhempään kuin iltayhteentoista. 

S - Suihkusandaalit. Elinehto, muuten en tulisi toimeen Pelottavan vessan lattian kanssa. 

T - Totutut standardit. Heittävät täällä häränpyllyä. Tutuin esimerkki lienee eri pistokkeet ja wattimäärät (joiden ansiosta miun ilmakiharrin vaan pihisee, eli siitä ei ole tullut käytettyä koko matkan aikana). Muitakin eroja on; paperit reijitetään kolmella reijällä, ja A4 on eri kokoinen ja -mallinen kuin Suomessa. Ja ne pakkauskoot, huh. 

U - Uni. Viimeisen neljän kuukauden aikana olen oppinut itsestäni ainakin sen, että en osaa nukahtaa jos naapurin subwoofer paukuttaa bassosarjaa. Toisaalta olen jokseenkin ehdollistunut nukkumaan (tai ainakin painumaan horrostilaan) busseissa, ja jo pelkkä bussin hurina aiheuttaa haukotuksia. 

V - Valuutta. 1:n dollarin kolikko - loony. 2:n dollarin kolikko - toony. Vitosen setelissä on jääkiekkoilijoita. Hih. 

2 kommenttia:

Tuuli Talvikki kirjoitti...

Hei, mie haluan meille kanssa Tuomo Ruudun euroihin!!! :D Monta tuttua asiaa löytyi, kuten suihkusandaalit, korvatulpat ja opiskelijakortin korvaamattomuus.

Älyttömän hauska idea muuten listata vaihtariajan ABC:t! Kiva oli lueskella. :)

Maija kirjoitti...

Heips! :) Erinomainen lista, siun pitää patentoida tuo kaikille kanadavaihtereille (ja muutenkin) jaettavaksi. Toivottavasti nähdään sit uuden vuoden aikoihin/jälkeen.

Hyvää joulun odotusta sinne! :)