perjantai 17. lokakuuta 2008

New York, sunnuntai

Inhimillinen aamuherätys kahdeksalta, ja yhdeksältä kohti Manhattania.

Ensimmäinen pysähdyspaikka: Central Park. Tai itse asiasssa ensin kierreltiin bussilla aluetta, nähtiin muunmuassa The Dakota, eli rakennus jossa John Lennon asui ja jonka edessä hän kuoli. Yoko asuu kuulemma rakennuksessa edelleen. Itse Central Park oli kyllä hirmu viihtyisä, en ehtinyt viettää siellä niin paljon aikaa kuin olisin halunnut, esim. Beatles-aiheinen Strawberry Fields -muistomerkki jäi näkemättä. Nyyh.

Knoppitietoa, osa 1: Central Park on kokonaan ihmisen luoma, eli ei ole luonnonpuistoa nähnytkään. Joka ikinen puu ja hiekanmuru on tuotu siinne. Hurjaa. Hieno se silti on.
Central Parkin pikakierroksen jälkeen oli jokunen tunti vapaa-aikaa. Puiston vieressä puolestaan on ns. Museum Mile, eli valtavia, kuuluisia museoita ihan vieri vieressä. Tarjolla on mm. The Met, Guggenheim, Museum of Natural History... mie nyt olisin voinut mennä ihan mihin vaan noista, mutta päätin suunnata kumminkin M0MA:n eli modernin taiteen museoon. U p e a a. Ehdin pyöriä siellä vajaat kaksi tuntia ja paaaaaljon enemmän olisi voinut viettää, niin paljon jäi vielä näkemättä. Hurjan kiva paikka, vaikka näyttelyvalvojista osa nojailikin seiniin, tsk tsk ;). MoMAssa oli myös kauheen kiva ratkaisu siihen, miten tietyistä teoksista saa lisätietoa; aulasta sai lainata sellaisia halkokännyköiden näköisiä luureja, joista sitten sopivan koodin valitsemalla sai kuulla kuraattorin nauhoittaman infopätkän kyseisestä teoksesta. Ihan mahtava ratkaisu, miusta on aina kiva kuunnella ihmisiä, jotka puhuu jostakin asiasta innostuneesti ja asiantuntemuksella. Toki olisin suurella mielenkiinnolla osallistunut ihan oikeallekin opastetulle kierrokselle, jos sellaisia olisi ollut tarjolla.

Museossa oli myös pari erikoisnäyttelyä, kiinnostavan oloinen, ihan uusi tuttavuus "Kirchner and the Berlin Street" ja lisäksi kutkuttava "Van Gogh and the Colours of the Night". Jälkimmäiseen piti hankkia (ilmainen) ajastettu lippu ja luulin jo hetken että ne taulut jää näkemättä, miun lipulla näyttelyyn pääsi klo 13:30, jono oli melkoinen ja bussilla piti olla takaisin 14:30. Pikasilmäyksen ehdin kumminkin saada. Oi. Omaksi suosikikseni nousi "Starry Night over the Rhône" eli tämä. Tuossa näyttelyssä ei saanut kuvata, vaikka useimmissa muissa saleissa se olikin luvallista niin kauan kun ei käyttänyt salamaa.Palaillessani takaisin ryhmän kohtaamispaikalle ihalin paraatia, joka oli järjestetty 5th avenuelle. Maanantai 13.10 on Kanadassa kiitospäivä ja Yhdysvalloissa Kolumbuksen päivä, ja paraati juhlisti Amerikkojen kansoja, se on kuulemma perinne Kolumbuksen päivää edeltävänä päivänä.Seuraavaksi suunnattiin kohti Chinatownia, Greenwich Villagea ja Sohoa. Meillä oli siellä useampi tunti vapaa-aikaa, jonka sai käyttää miten halusi. Meille näytettiin myös kartasta sellainen neliö, jonka kävelemällä näkee vähän kaikkea. Chinatown oli vähän ankea krääsäkojukuja, mutta muuten alueella oli kyllä kiva pyöriä. Ostin ja lähetin myös muutaman postikortin, joista ainakin osa on ilmeisesti tullut perille ennätysajassa. Käytiin myös vähän shoppailemassa, miun suosikkikaupaksi tuli japanilainen Uni Qlo, "japanilaisten henkkamaukka", paitsi kivempi, (toivottavasti) vähän laadukkaampi ja myös hieman kalliimpi. Tarjolla oli siis aika perusvaatteita, mutta jutun juju on valtavat väriskaalat, eli samaa vaatetta saa hurjan monessa eri sävyssä. Vaatteiden esillepanokaan ei ollut hullumpi.Ihan illasta, ennen hotellille painumista, käytiin vielä ottamassa muutama öinen kuva Manhattanin siluetista. Kameran kuvat ei tee maisemille oikeutta, mutta parhaani yritin.
--

Leilalle ja Miralle kiitokset synttärikorteista!! :)

4 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Kiitos kortista! Piristi kovasti krapulapäivääni :) Ja se tuli kyllä perille supernopeasti. Hieman olen kade kun pääsit oikeasti tutustumaan kaupunkiin, miulla kun on vain hämärät muistikuvat bussimatkasta ja metrosta. Joskus pitää mennä sinne ainakin pariksi viikoksi, nähtävää riittäisi varmasti kauemmaksikin aikaa.

Tuuli Talvikki kirjoitti...

Aivan ihania kuvia; mie en todellakaan syyllistä sinua 367:stä kuvasta...:D
Nähtävää oli vissiin ihan mainiosti viikonlopulle; voi että mie oon kade kun pääsit Dakota-rakennukselle!! ;) ja kolmekerroksiseen M&M-kauppaan...:D

Meillä on muuten sama ollut kaikissa nähtävyyksissä täällä, että kuljetaan radiopuhelimen näköiset jutskat kourassa, ja aina painetaan tiettyä numeroa tietyssä kohdassa, jolloin puhelimesta kuuluu opastus. Aika jänskää...:)

Oikein paljon haleja Englanninmualta. :)

Maija kirjoitti...

On kyllä ollut mahtava reissu siulla! :) Pitää siun hyvien päivitysten inspiroimana laittaa itsekin kuvia blogiin. Ehkä se houkuttelee myös enemmän yleisöä sivulleni :D

Mira kirjoitti...

Hyvä, et kortti tuli perille! New York on kyl ihana... Ainut ongelma on torakat, siäkin niit on aikas paljon.. Me oltiin siä vain viis päivää, et juostiin se ympäri, mut me oltiin tammikuus, et sielt meil on kyl hauskoja lumikuvia ja tyhjiä katuja. ;)