perjantai 12. joulukuuta 2008

Paluu Montrealiin

Hiphei. Vapaus kouluvelvollisuuksista koitti viime perjantaina kello 11:05, kun raapustin viimeisen sanan tenttipaperiin (sivulle 30, yksipuoleisia onneksi, mutta jokseenkin pitkään sain tarinoida, sen verran laajoja olivat kysymykset. Hienoista käsikramppia oli ilmassa). Vajaan viikon käytin vielä matkustelemiseen, ensimmäinen pysähdys oli Lontoossa, kävin palauttamassa lainaamani tavarat Saralle ja Frankille, ja viemässä sinne joululahjan, ja maanantaina puolestaan suuntasin kohti Montrealia.

Tästä(kin) suunnasta katsottuna Montreal on kaukana. Torontosta matkaan kului bussilla seitsemän tuntia. Matkatyynystä tuli hyvä ystävä, helpotti nukkumista mukavasti. Majoitus järjestyi myös aika kivasti; Saran ystävän Margaretin ystävät Chris ja Madeline asuvat Montrealissa, ja tarjosivat minulle yöpymispaikan vierailun ajaksi. Hurjan ystävällistä, otin tarjouksen kiitollisena vastaan. Samalla sainkin sitten myös ranskan kielikylvyn, silla Madelinen äidinkieli on ranska, ja hän puhui minulle ranskaa koko vierailun ajan (yleisranskaa, ei quebeciläiselllä aksentilla, onneksi, helpotti ymmärtämistä). Puhumista ja kuullunymmärtämistä sai treenata myös kaupungilla ihan kivasti.

Knoppitietoa: maantieteellisesti Montreal sijaitsee yhtä kaukana Kanadan länsirannikosta kuin Euroopan länsirannikosta. Hih.

Vierailuni aikana sää oli jokseenkin kurja, sakea lumipyry vähensi valokuvien määrää runsaasti. Ilma muuttui kauniiksi keskiviikkoiltana neljän maissa; viiden tietämillä on pimeää. Torstaiaamuna, kun matkustin pois kaupungista, ilma oli kaunis, kuulas ja aurinkoinen. Mur.

Ehdin siis viettäää kaksi kokonaista päivää Montrealissa, toiset kaksi päivää menivätkin matkustamiseen. Tiistaina kävin ensin Montréal Musee des Beaux Arts - museossa, ja iltapäivällä vierailin vanhan kaupungin Église Notre Dame -kirkossa, jossa olisin halunnut käydä sisällä jo edellisellä reissulla. Kaunis se toden totta oli, eivät suotta kehuneet. Vähän kyllä hommassa oli rahastuksen makua; sisäänpääsy oli viisi dollaria, ja sisällä kirkossa oli puolestaan myynnissä sitä sun tätä, mm. kynttilöitä sai sytyttää palamaan (neljän tunnin tai neljän päivän kynttilä) lahjoitusta vastaan. Mutta joka tapauksessa, kaunis kirkko.

Keskiviikkona puolestaan kävin aamusta Biôdomessa, eli neljää Amerikoissa esiintyvää ekosysteemiä esittelevässä keskuksessa. Hauska paikka, erityisesti etelämantereen pingviinit olivat oikein hupaisia, vaikka ressukoiden vähän ahtaan oloinen elintila vähän ahdistikin.

Biodôme sijaitsee Montrealin olympiastadionin kupeessa. Itse stadion on surullisenkuuluisa; se rakennettiin vuoden -76 olympialaisiin, ja stadionin suunnitelleelle arkkitehdille kerrottiin, että raha ei ole este. Kyseinen arkkitehti otti kaiken irti vapaudestaan, ja stadionista tuli niin kallis, että Montreal sai sen maksettua kokonaan vasta pari vuotta sitten. Hups.

Biodômen jälkeen suuntasin taas kaupungin keskustaan, ja piipahdin Montrealin nykytaiteen museossa, joka oli aika pieni mutta hauska paikka. Päänäyttelynä oli "Sympathy for the Devil: Art and Rock and Roll since 1967" - oikein kiinnostava ja monipuolinen näyttely. Lisäksi esillä oli muutaman Quebeciläisen nykytaiteilijan töitä.

Keskiviikkoiltapäivänä kävin vielä leffassa; kävin Madelinen suosituksesta katsomassa Babine -nimisen, Quebeciläisen ohjaajan ja näyttelijän Luc Picardin elokuvan, joka oli kyllä hurjan sympaattinen. Lisäksi ihan uusi kokemus oli se, että olin ainoa ihminen salissa; ketään muuta ei ilmeisesti kiinnostanut paikallinen elokuva, ainakaan viideltä iltapäivällä.Elokuvateatteri sijaitsi Pepsi Centressä, joka puolestaan on vanha Montreal Canadiensien kotihalli. Jäähallielementti on hauskasti säilytetty keskuksessa, kuten kuvasta näkyy.Torstai meni taas lähinnä bussissa istuessa. Ja nyt onkin jo paluulento tosi lähellä. Se on sekä mukavaa, että haikeaa. Nämä viimeiset päivät menevät lähinnä pakkaillessa ja siinä, että yritän nähdä kaikki kaverit vielä viimeisen kerran. Sunnuntaina olenkin sitten jo ihan tutuissa maisemissa.

3 kommenttia:

Tuuli Talvikki kirjoitti...

Voi että; mihin se aika oikein meni? :) Ota ilo irti vikoista päivistä, ja turvallista lentoa koto-Suomeen! Meikä tulee sitten viikon siun perässä... Ja tammikuussa rehvaillaan (ja lenkkeillään!! :D ) koko syksyn edestä!

jennifer kirjoitti...

Hi Sanna,

thanks for saying hi! now just wish I could read finnish as i do have a finnish last name and all!

happy new year to you as well!

Anonyymi kirjoitti...

vinkki bloggaajalle: kirjoittelua voi blogin nimestä huolimatta jatkaa myös kotona. :) (paraskin sanomaan, ei oo taas tullut hetkeen päiviteltyä...)
Ootkos muuten nyt siis tulossa viikonloppuna?