sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Taidekerho kokoontuiKoska en nähtävästi saa taiteesta tarpeekseni työajalla, matka suuntautui vapaapäivänä kesäiseen, joskin häijyn oloisten lokkien valloittamaan Helsinkiin, ja taidenäyttelyyn. Junamatka kohti pääkaupunkia alkoi aikaisin aamulla ja kului kevyessä horroksessa, ensin taajamakiskobussissa (jonka konduktöörillä, nuorella naisella, oli muuten hieno, rauhoittava ääni, jota kuka tahansa hälytyskeskuksen työntekijä kadehtisi) ja sitten vienosti tuoreelta kaalilta tuoksuvassa Pendolinossa.

Pääasiallinen vierailukohde oli siis Ateneum, ja ennen kaikkea Kalevala-näyttely, jonka näkemisestä oltiin keskusteltu jo jokunen tovi, itse asiassa taideyhdistyksen edellisestä kokoontumiskerrasta lähtien. Ihan varma en kyllä ole, että tykkäsinkö. Sinällään hienoja tauluja, paljon perinteistä ilmaisua ja siinä seassa modernimpaa, mutta jotenkin oma kokemus jäi pinnalliseksi. Toisaalta ehkä hankala verrata, kun Retretissä on niin tottunut siihen, että töistä ja taiteilijoista tietää koulutusviikon ansiosta valtavasti. Siihen taustaan nähden mikä tahansa näyttely, erityisesti ilman opastusta, tuppaa jäämään pintapuoliseksi. Alexander Lindebergin Kalevala-kuvituksista vuodelta 1966 tykkäsin kuitenkin kovasti. Niistä kuvista ei tietenkään ollut, kaikkien perinteiden mukaisesti, postikortteja tarjolla, mikä hieman harmitti. Jotain kivaa löytyi silti Ateneumin kaupasta, nimittäin aika mahtis "our staff is trained to amuse you" -pinssi, joka löysi tiensä tämän asiakaspalvelijan matkaan.

Loppuaika Helsingissä menikin sitten lähinnä hengaillessa, ruokaillessa ja kävellessä ympäriinsä, siitä jopa hieman kuvamateriaalia (tosin joka kuvasta ei ehkä kaupunkia tunnistaisi). Aurinkokin näyttäytyi vähän pilvisen alun jälkeen. Kaiken kaikkiaan mukava päivä, ja seura ennen kaikkea jälleen kerran, mikä tärkeintä, mitä mainiointa.

1 kommentti:

Maria kirjoitti...

Taidemartta kiittää mahtavasta matkaseurasta myös - ei olisi parempaa voinut olla. Sopiva katkaisu työputkeen lähteä vähän teollisuusvakoilemaan ja todeta, miten meillä toimii kaikki niin paljon paremmin.

Jossain vaiheessa laajennetaan sinne Emmaankin, kunhan siellä on jotain nähtävää taas..

Jäiköhän Mäntyharju valloittamatta tänäkin kesänä?

-Martta

P.S. Aivan huippuja nuo sinun artsy kuvat. Joko ehdotetaan TJ:lle seuraavan kesän näyttelyistä? Miul ois sinne luolastoon toteutusideoita - Torpalta kerättyä, kuinkas muuten :)

Ja sitten päänäyttelyssä ois Sanna Lötjösen Kuulumisia-näyttely. Voi se nimi olla joku muukin.